Om oss - Vår historiaVår historia – tre generationer bokhandlare.

Det rådde stor arbetslöshet då Farfar Karl Larsson tog sin realexamen i Laholm 1925. En annons i den numera avsomnande tidningen Halland resulterade i att han fick plats som elev på Rittfeldts Bokhandel på Storgatan 46 i Halmstad.

Vi skriver den 16 december 1925. Arbetet i bokhandeln bestod av städning, uppackning och att agera spring- och cykelbud. Redan från början gjordes klart att någon lön inte var att räkna med. Men då Karl sade upp sig efter en månad föll bokhandlare Rittfeldt till föga och lönen sattes till 30 kronor i månaden. Karl avancerade med åren oh då bokhandeln såldes till Göte Larsson från Kristianstad i maj 1928 hade ersättningen ökat till 75 kronor i månaden.

Göte Larssons alltför vidlyftiga leverne gjorde att bokhandeln gick i konkurs redan efter två år. Firman övertogs av skohandlaren Göte Svensson från Vara, som var en av fodringsägarna. Men det uppstod problem då skohandlaren inte var godkänd som kommissionär av Svenska Bokförläggareföreningen. Erbjudandet gick därför till Karl, som efter brevväxling och införskaffande av diverse intyg godkändes som försteman med en lön på 200 kronor i månaden.

Drömmen om en egen boklåda fanns hela tiden hos Karl, men eftersom staden endast hade kring 20 000 invånare och hans yrkespraktik var ganska kort, insåg han att ett nytt kommissionärskap inte skulle komma ifråga. Dock hade Kristna Bokförläggareföreningen andra kriterier och efter en del diskussioner blev Karl godkänd som kommissionär för en missionsbokhandel. Trots detta valde han att anta förstemanajobbet i Rittfeldts.


Men den 16 maj 1936 var tiden inne. Då tog Karl och hustrun Gullan det stora steget och öppnade Missionsbokhandeln på Brogatan 21 med en årshyra på 2 500 kronor. Då Resia lämnade Brogatan 28 flyttade bokhandeln snett över gatan till det av många Halmstadbor välkända huset ”Stenkistan”, nu med en årshyra på 4 000 kronor.

Självklart längtade Karl efter ”fullständiga rättigheter”, det vill säga att få öppna en A-bokhandel med all sorts litteratur i hyllorna. Stadens invånarantal växter till över 30 000 personer och Karls ansökan om kommissionärskap för ytterligare en A-bokhandel godkändes, dock inte utan besvärskrivelser från kolleger. Firmanamnet ändrades till Karl Larssons Bokhandel.
Detta skedde den 29 oktober 1945.

Åren gick. Den 1 april 1956 blev bokhandeln aktiebolag med 50 000 kronor i kapital och 1960 kom fader Stellan in i bilden.

1967 – Bokfickan!
De första svenska pocketböckerna presenterades 1957 på Bonniers förlag i form av Aldusserien. Det tog dock ytterligare några år innan utgivningen tog fart. Den 28 september 1967 öppnades Bokfickan vägg-i-vägg med bokhandeln. Bokfickan var en av landets första specialboklådor för pocketböcker.

1969 – Ny ägare.
Årsskiftet 1969-70 tog fader Stellan över VD-skapet för firman och två år senare öppnade Gun-Britt och Stellan PaperHouse - en specialaffär enligt amerikanskt mönster för kort, papper, band och presentartiklar. Bokfickan integreras i denna butik.

1971 – Lille Bokis föddes
Mitt under pågående Bokrea 1971 får fader Stellan samtal från Länssjukhuset. Mamma Gun-Britt hade sövts med Eter för att förlossning av Helena & Magnus skulle gå bra med kejsarsnitt. Ja, att det var två små hade ingen aning om. Jag, Magnus låg kvar i tre minuter i magen innan en fot sträcktes ut som sköterskan fick tag i.


Utvandrarna Stellan & Gun-Britt flyttar ihop.

1983 – Utvandrarna & Invandrarna
Nästa utvecklingsfas ägde rum 1983. Då gick flyttlasset med båda butikerna till en gemensam lokal i Combihuset på Storgatan 28. I annonserna kunde man läsa: ”Gun-Britt och Stellan flyttar ihop!”1986 – Boksam och Info-gruppen bildar Bokia
Under många år kände landets bokhandlare sig dominerade av bokförläggarna. Mer eller mindre fasta grupperingar bildades i detaljhandelsledet, men ingen hade egentligen kraft att stå emot våra leverantörer. De båda starkaste var Boksam och Info-gruppen, och den 1 maj 1986 slogs dessa ihop till Bokia.

Lagom till bokhandelns 70-årsdag den 16 maj 2006 går ledaskapet över till Ulrika och Magnus och våren 2009 förvärvas aktierna i bolaget.
2012 – Bokis Flygstaden
Då drivkraften alltid funnits i generna och orden ”Förändringsbenägen, Lustfyllt och Modig” varit sporren öppnades filial på Flygstaden utanför Halmstad. En modern liten bokficka kan man säga.
Den 19 maj 2012 slog dörranda upp tillsammans med en höggravid fru. Två veckor senare fick vi vår Josefin. Vårt lilla krypin växte vi snart ifrån och 2 månader senare var det på med snickarbältet. Ett radhus skulle fixas till familjen.

Under hösten 2016 var det dags för butiken på Flygstaden att lämna Akademibokhandeln och stå på egna ben. Nu kunde vi öka vårt sortiment och samtidigt satsa lite mer lokalt.


Välkommen till familjen Larsson och vår bokhandel på Flygstaden i Halmstad - Bokis. Tredje generationen bokhandlare i Halmstad.

Varför är namnet Bokis, frågar du säkert? Svaret är enkelt.
Efter drygt 30 år i branschen kallar vännerna mig Bokis.

//Magnus