Sillens betydelse kan inte överskattas. Den fångades och åts av människor redan för tusentals år sedan. Havets silver har mättat magar och skapat förmögenheter bortom vår fattningsförmåga. Genom åren har den glänst och simmat, men aldrig fått något riktigt erkännande. Inte förrän nu, med den här boken!
I ett unikt samarbete har historikern Tomas Andersson och biologen Stefan Edman skrivit den magnifika berättelsen om allt du vill veta om sillen, planetens vanligaste ryggradsdjur. Den sällskapliga fisken som mår dåligt och dör i förtid om den råkar hamna utanför stimmet med miljarder andra kamrater. Här finns nya rön om sillens sexliv, genetiken, rollen som nyckelart i havens ekologi. Och som mat åt oss människor, med en mängd av hälsosamma ämnen och molekyler som förhoppningsvis kan förebygga Alzheimers och Parkinsons sjukdom.
Utan sillen skulle Östersjö- och Nordsjöländernas historia tett sig annorlunda, såväl politiskt som kulturhistoriskt. Boken följer Clupea harengus från stenåldern ända in i våra dagars diskussion om hur sill och strömming bör förvaltas på ett bättre och mer hållbart sätt i våra intensivt utnyttjade hav.
Om författarna
Tomas Andersson är arkeolog, historiker och författare som i många år intresserat sig för Västerhavet och bland annat skrivit böckerna Bohusläns historia, I II. Sillen drabbade honom som en blixt från klar himmel. Det var ingen tvekan om vad nästa bok skulle handla om.
Stefan Edman är biolog, föreläsare och författare till ett 50-tal böcker om natur miljö samhälle, bl.a. Bohuskusten förr och nu, Planeten havet, Havsblänk och Makalös makrill. Hans morfar startade en av de första konservfabrikerna på Klädesholmen. Njuter av sill varje dag!